joomla zoekmachine optimalisatie seo

Heb je op je website gezorgd voor meer online zichtbaarheid door middel van nieuwe artikelen? Goede informatieve teksten zijn erg belangrijk en regelmatig nieuwe teksten worden niet alleen door je (terugkerende) bezoekers erg gewaardeerd, maar ook door zoekmachines zoals Google. Schrijf interessante teksten voor je doelklant zodat het voor bezoekers duidelijk is wat jouw specialisme is en gebruik onderstaande Joomla SEO tips om je website nog beter vindbaar te maken.

Een aantal voordelen van Joomla SEO

  • Meer verkeer naar de website: De artikelen worden in zoekmachines gevonden door je doelklant die op zoek is naar specifieke informatie of een oplossing voor een probleem. Natuurlijk kan je je blog ook publiceren in een nieuwsbrief of delen via social media om een nog groter publiek te bereiken.
  • Meer conversies: Met een goed gekozen strategie zorg je ervoor dat je blogs worden gelezen door doelklanten, trek je bezoekers naar je website die geïnteresseerd raken in je aanbod en klant worden, vrijblijvend informatie aanvragen of eerst inschrijven voor je nieuwsbrief.
  • Meer naamsbekendheid als expert: Door het schrijven van goede informatieve teksten bereik je je doelklant door je kennis en expertise te laten zien en wordt je online zichtbaarheid steeds groter.

Met onderstaande extra Joomla zoekmachine optimalisatie tips wordt jouw website nog beter vindbaar voor de doelklant in Google.

Belangrijke zoekwoorden in de paginatitel

De titel van een artikel in je weblog is een belangrijk onderdeel van Joomla SEO voor de vindbaarheid van de pagina (dit geldt overigens voor alle pagina's van de website). De paginatitel is zichtbaar in het tabje van de browser waarmee je op dat moment de website bekijkt.

Joomla SEO artikel titel

Gebruik niet alleen aansprekende woorden voor je doelklant, maar ook zeker belangrijke zoekwoorden over het onderwerp van de pagina vooraan in de titel van het artikel. Google geeft meer waarde aan de woorden die vooraan staan in de paginatitel. Als je graag je websitenaam in de titel wil plaatsen, stel de Joomla SEO instellingen dan zo in dat de websitenaam achteraan in de titel geplaatst wordt.

Dat kan via www.jouwwebsite.nl/administrator in het submenu 'Algemene instellingen'. Daar kan je aan de linkerkant onder 'Website-instellingen' de 'Websitenaam' invullen. Aan de rechterkant onder 'SEO-instellingen' is er de mogelijkheid om bij de optie 'Websitenaam in paginatitels invoegen' te kiezen voor:

  • Na (websitenaam na de titel van het artikel)
  • Voor (websitenaam voor de titel van het artikel) niet aanbevolen.
  • Nee (website naam niet tonen in de paginatitel) bijvoorbeeld als zoekwoorden anders dubbel voorkomen. Daarnaast hou je meer ruimte over voor de paginatitel.

 Joomla SEO algemene instellingen

Beschrijving van de pagina

Bij het plaatsen of aanpassen van een artikel is er standaard ook een mogelijkheid om een korte beschrijving van de pagina in te vullen. De beschrijving is niet alleen belangrijk voor Joomla SEO en zichtbaar in de Google zoekresultaten, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij het delen van een artikel naar social media.

In Google wordt de beschrijving niet gebruikt voor het bepalen van de positie in de zoekresultaten, maar meer als korte advertentie om te verleiden door te klikken naar de website. Bij het delen naar bijvoorbeeld Facebook wordt de beschrijving gebruikt als extra informatie.

Het is mogelijk (na inloggen) om via de voorkant van de website artikelen aan te passen. Standaard zie je in Joomla 3 vier tabjes. Via het tabje 'Metadata' kun je de beschrijving invullen.

Joomla SEO metadata artikel

Ook is het mogelijk via www.jouwwebsite.nl/administrator in te loggen en artikelen te bewerken, daar kun je onder het tabje 'Publicatie' de beschrijving invullen.

Joomla SEO metadata artikel

Gegevens voor Google zoekresultaten

In de zoekresultaten is er beperkte ruimte voor de paginatitel en de beschrijving van de pagina. Je ziet in het voorbeeld hieronder dat de paginatitel afgebroken wordt.

google zoekresultaten titel

Google voert regelmatig wijzigingen door, vorig jaar is het lettertype van de titel in de zoekresultaten vergroot waardoor er nu minder ruimte beschikbaar is voor de titel. Google kijkt naar de breedte (pixels) van het totaal aantal karakters, gemiddeld worden er 55 karakters getoond. Als je alleen maar hoofdletters zou gebruiken voor de titel zijn er minder letters zichtbaar.

Paginakoppen voor je doelklant én Google

Een duidelijke, leesbare indeling van een pagina is als eerste belangrijk voor de bezoeker van de website, maar ook voor Google. Paginakoppen worden gebruikt om de structuur van de pagina weer te geven en worden ook gelezen door de zoekmachines. Gebruik daarom voor Joomla SEO duidelijke paginakoppen met relevante zoekwoorden.

De belangrijkste paginakop is een 'heading 1' en staat over het algemeen bovenaan de pagina, gebruik tussen de alinea's subkoppen (een 'heading 2').

Joomla SEO artikel headings

Google kan een titel in de zoekresultaten aanpassen en doet dit om de relevantie van het resultaat voor de zoekopdracht beter aan te geven. Hiervoor worden ook koppen op de pagina (met name 'heading 1') gebruikt.

Als je in Google bijvoorbeeld op 'cursus website maken' zoekt, wordt de cursuspagina in de zoekresultaten getoond met als titel 'Basiscursus website maken' dit is de 'heading 1' van die pagina http://www.web-effect.nl/joomla-cursus/website-maken-met-joomla en niet de paginatitel van de cursuspagina 'Cursus website maken met Joomla voor zzp'ers en kleine ondernemers'.

Gebruik daarom voor Google niet alleen relevante zoekwoorden in de paginatitel over het onderwerp van de pagina, maar ook zoekwoorden in de paginakoppen.

 

Wil je graag nog meer Joomla SEO tips?

Download de gratis handleiding!

De handleiding wordt regelmatig aangevuld met nieuwe tips!

Delen via social media

Contact

Web-effect

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactpagina